top of page

Papieren veiligheid VS echte veiligheid

Wil de professional die vanmorgen wakker werd, een kop koffie nam, naar het werk ging en dacht ‘vandaag ga ik eens een ernstig ongeluk veroorzaken op het werk’ zich melden? Iemand?


Iemand? Natuurlijk niet! Niemand wil bewust onnodige risico’s nemen en zichzelf én zijn collega’s in gevaar brengen. Geen enkele werkgever wil zijn medewerkers blootstellen aan gevaarlijke situaties en dus doen we er met z’n allen alles aan om veiligheid te (waar)borgen. Wetgeving, regels, kwaliteitskeurmerken, handboeken, calamiteitenplannen, risico-inventarisaties, incidentenmeldingen en ga zo nog maar even door. Als het op veiligheid aankomt hebben zowel de werkgever als de werknemer verantwoordelijkheden. En die leggen we vast op papier. En dat is goed, zolang de papieren maar geen vals gevoel van veiligheid opleveren. Want dan schiet je je doel voorbij!


Complexe werkelijkheid


Het gevaar van deze papieren werkelijkheid is dat je voorbijgaat aan de échte veiligheid in het bedrijf. Je kunt ervoor kiezen om de veiligheid te meten, maar je kunt er ook voor kiezen om erachter te komen hoe het er echt voor staat. We weten allemaal dat veiligheid niet maakbaar is, we hebben te maken met de complexe werkelijkheid. Regels en procedures zijn nodig, maar vakmensen moeten ook kunnen blijven nadenken tijdens hun werk. En niet weerhouden worden door diezelfde regels en procedures.

Geef terug!

Vanuit de Rijnlandse besturingsfilosofie kijk je op een andere manier naar veiligheid. Je geeft het terug aan de betrokkenen. Je legt de regie en de verantwoordelijkheid bij de professionals op de werkvloer. Dat wil niet zeggen dat de regels overboord gegooid worden, uiteraard niet, maar het wil wel zeggen dat vakmanschap op waarde geschat en gewaardeerd wordt. De professional weet namelijk precies wat het is om om te gaan met de weerbarstige praktijk van alle dag. Deze werkwijze klinkt logisch en simpel, maar het heeft een andere, voor jouw bedrijf wellicht nieuwe, manier van denken en organiseren nodig. De tijd is er rijp voor, en jij ook als je met een andere bril naar de veiligheidswereld durft te kijken.

Opmerkingen


bottom of page